Khamis, 11 Oktober 2012

Ketua PBB Puji Psy


PSY menari tarian kuda dalam program bual bicara Today di New York PARIS - Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon memuji penyanyi rap Korea Selatan kerana lagu Gangnam Style menjadi penggerak ke arah keamanan dunia.

"Saya telah menonton video tersebut (Gangnam Style)," katanya kepada agensi berita AFP kelmarin. Ki-moon yang berusia 68 tahun merupakan rakyat Korea Selatan.

Muzik video Gangnam Style yang menunjukkan Psy menari tarian kuda telah ditonton lebih 400 juta kali di laman perkongsian YouTube sejak dimuat naik pada 15 Julai lalu.

Psy kemudian menjadi terkenal di seluruh dunia terutama di Amerika Syarikat (AS) ekoran tariannya itu.

Dia turut diundang ke AS untuk menghadiri program bual bicara dan menjadi artis yang diurus oleh pengurus penyanyi terkenal, Justin Bieber, Scooter Braun.

Tarian kudanya itu juga menjadi ikutan penduduk pelbagai bangsa, walaupun lagu tersebut dinyanyikan dalam bahasa Korea.

Pemain tenis Serbia, Novak Djokovic menari tarian itu selepas perlawanan akhir Terbuka China di Beijing pada 7 Oktober lalu.

Pada perlawanan itu, dia menewaskan Jo-Wilfried Tsonga dari Perancis dengan keputusan 7-6, 6-2.

Menurut Ki-moon, beliau bangga dengan persembahan Psy.

"Tidak ada bahasa yang diperlukan dalam dunia muzik. Ia merupakan kuasa muzik. Menerusi persembahan seni itu, kita akan lebih memahami kebudayaan dan tamadun bangsa lain," katanya. - Agensi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan