Isnin, 15 Oktober 2012

Menteri Keadilan Jepun Ada Kaitan Dengan Yakuza

Keishu Tanaka 

TOKYO - Perdana Menteri Jepun, Yoshihiko Noda kini berdepan tekanan hebat apabila Menteri Keadilan, Keishu Tanaka yang baru sepuluh hari dilantik, didakwa mempunyai hubungan dengan kumpulan mafia Jepun, Yakuza.

Tanaka kelmarin memohon maaf kerana dikaitkan dengan ahli kumpulan jenayah terancang itu selepas sebuah majalah tabloid melaporkan bahawa beliau hadir selaku tetamu kehormat majlis perkahwinan seorang ahli Yakuza.

"Sekiranya saya tahu dia merupakan ahli Yakuza, saya pasti tidak akan hadir. Saya dibawa ke sana dan menyedari bahawa mereka ialah ahli sebuah sindiket jenayah, saya memohon maaf kerana mempunyai hubungan itu," kata Tanaka yang mengaku ada menghadiri majlis tersebut 30 tahun lalu.

Pihak pembangkang mengambil peluang ini untuk mengkritik kabinet baharu Noda dengan sebahagiannya mendesak Tanaka supaya meletak jawatan.

"Sangat sukar dipercayai. Menteri Keadilan ialah penegak undang-undang. Beliau patut meletak jawatan jika dakwaan ini benar," kata Ketua Parti Demokratik Liberal, Yoshihide Suga dalam satu temu bual dengan stesen televisyen NTV.

Sama seperti kumpulan mafia di Itali atau China, Yakuza terlibat dalam aktiviti-aktiviti jenayah seperti judi, dadah, pinjaman wang haram, meminta duit perlindungan, jenayah kolar putih dan banyak lagi.

Tanaka yang menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai hubungan dengan ahli Yakuza sejak majlis perkahwinan itu menyatakan tidak akan meletak jawatan. - AFP


Tiada ulasan:

Catat Ulasan