Ahad, 5 Mei 2013

Daging Tikus Dijual Sebagai Daging Kambing


Shanghai: Polis mengesahkan beberapa peniaga memproses daging tikus untuk dilihat sebagai daging kambing dan dijual di pasar di China. Pihak berkuasa baru-baru ini bertindak ke atas sindiket penjenayah yang menjalankan kegiatan itu dalam satu operasi keselamatan makanan. 

Operasi itu dijalankan serentak dengan langkah memerangi selesema burung yang menyebabkan jualan daging ayam dan itik merudum di China. 

Seorang peniaga didapati menggunakan bahan campuran memproses daging tikus dan musang sebagai daging kambing di pasar di Shanghai yang sering dikunjungi pelancong.

“Selepas mencampurkan gelatin, pewarna dan bahan lain, dia menjual daging itu sebagai daging kambing di pasar,” kata sumber.

Serbuan yang dilakukan ke atas Wei dan kumpulannya di Jiangsu dan Shanghai membolehkan polis menangkap 63 suspek. 

Sebanyak 10 tan daging tikus dan musang turut dirampas. Kumpulan itu meraih keuntungan RM4.8 juta sejak memulakan operasi mereka pada 2009. 

Selain itu, pihak berkuasa juga menemui bukti campuran hidrogen peroksida yang digunakan oleh peniaga untuk membersihkan kaki ayam sebelum ia dijual kepada pembeli. - Daily Mail

Tiada ulasan:

Catat Ulasan